Wanneer lekkage voorkomt op je dak, kan je hele huis er de negatieve gevolgen van ondervinden. Deze vorm van lekkage komt vooral voor op platte daken, maar ook schuine daken kunnen last hebben van lekkage.

Lekkage op een plat dak

Platte daken die zijn gelegd met asfalt ‘dragen’ het grootste risico op lekkage. Onder invloed van koude weersomstandigheden kunnen de randen van het dak als het ware openbarsten, waarna zich kleinere of grotere gaten voordoen. Dit is niet altijd zichtbaar voor het blote oog.

Gevolgen

Een gevolg van lekkage op plat dak is dat het water dat naar binnen komt lekt naar de grond, of blijft hangen aan het plafond, waarbij dit laatste gevolg de meeste narigheid op kan leveren. Bij lekkage op plat dak is ook niet altijd even duidelijk waar het lek zit, omdat het water van buiten eigenlijk nooit rechtstreeks neervalt op de grond binnen. Vaak moet de vocht die opgenomen wordt in het dak nog een lange weg afleggen, voordat het daadwerkelijk binnen naar beneden komt.

Lekkage op schuin dak

Het kan ook zijn dat je last hebt van een lekkage met een schuin dak. In dit geval liggen de dakpannen er soms scheef op, of zijn de dakpannen beschadigd door toedoen van het weer. Onder invloed van weersomstandigheden zoals wind en regen, kan het vocht via de ontstane gaten en scheuren zich een weg naar binnen banen. De vochtschade kan invloed hebben op de complete constructie van je dak en het is dus zaak zo snel mogelijk de lekkage te verhelpen. De plek van de lekkage is vaak beter te zien op een schuin dak dan op een plat dak.

Gevolgen

Het kan iets langer duren voordat lekkage op een schuin dak duidelijk wordt. De eerste aanwijsbare signalen zijn vochtplekken op de wand of opkomende schimmelresten. Lekkage van het dak is goed en snel te verhelpen, terwijl te lang wachten vervelende gevolgen kan hebben. Wees er daarom bij lekkage van het dak snel bij en schakel een loodgieter in.