Het vervangen van een CV ketel verloopt altijd volgens een vast stappenplan. De loodgieter houdt deze stappen aan om tijdens en na de installatie de veiligheid te kunnen garanderen. Een verwarmingsketel verbruikt namelijk een grote hoeveelheid gas en in het apparaat vindt ook ontbranding plaats. Hier moet uiteraard voorzichtig mee omgegaan worden en daardoor mag geen stap worden overgeslagen bij een CV ketel vervangen.
Keuze maken voor nieuwe CV ketel
De eerste stap in het proces van een CV ketel vervangen is een keuze maken voor een nieuw model. Het is natuurlijk de bedoeling dat de nieuwe CV ketel voor een significante besparing op het energieverbruik gaat zorgen. Deze besparing op de stookkosten stelt u immers in staat om de investering terug te verdienen. Een HR ketel met +100% rendement is tegenwoordig toch wel minimaal vereist.
Oude verwarmingsketel verwijderen
De volgende stap is het verwijderen van de oude verwarmingsketel. Belangrijk hierbij is dat de gastoevoer naar het apparaat wordt afgesloten en dat zeker al het warme water uit de ketel is gelaten. U wilt tijdens het vervangen geen gas in de kamer laten lekken of gloeiendheet water over u heen krijgen.
Aansluiting op gas- en watertoevoer
Nadat de oude CV ketel verwijderd is kan de vervanger voor het apparaat op zijn plek gehangen worden. In de meeste gevallen zullen de aansluitingen die voor de gas- en watertoevoer moeten zorgen nog altijd op de juiste plek zitten. Dit is echter niet altijd het geval. Wanneer je nu voor een veel kleiner model CV ketel hebt gekozen kunnen de leidingen iets verlegd moeten worden.
Afstellen en eerste onderhoud inplannen
Als alles goed is aangesloten en de loodgieter heeft gecontroleerd of er zeker geen sprake van lekkages zijn, dan is het werk nog altijd niet afgerond. Nu moet namelijk de CV ketel nog afgesteld worden zodat deze zo efficiënt mogelijk functioneert in het centrale verwarmingssysteem. Ook moet het eerste onderhoud ingepland worden want dit is periodiek nodig.