Voordat je overgaat tot de aanschaf van centrale verwarming, is het verstandig om eerst de kosten te laten berekenen. Het is niet alleen een kwestie van het aanschaffen van een ketel, radiatoren en leidingen, maar de installatie van het geheel komt daar ook nog bij.
Hoe werkt centrale verwarming?
Centrale verwarming werkt door middel van warm water dat via leidingen de radiatoren in loopt die dan de ruimte verwarmen met de warmte die ze uitstralen. Het water wordt verwarmd in de cv-ketel door middel van aardgas. Het warme water stroomt naar de radiatoren toe. Als het water daarin weer afgekoeld is, stroomt het terug naar de ketel om opnieuw verwarmd te worden.
Verschillende radiatoren
Radiatoren zijn in allerlei verschillende soorten en maten te verkrijgen. Afhankelijk van de ruimte waarin je ze wilt hangen, kun je de juiste keuze maken. Aan de radiatoren zitten knoppen die je verder open of dicht kunt draaien (de mogelijkheid om ze helemaal dicht te draaien zit er ook op, zodat er geen water meer in loopt), naarmate het kouder of warmer wordt in huis. Met een thermostaatknop kun je alle radiatoren afzonderlijk van elkaar aan- of uitzetten. Dit bespaart stroom, want in ruimtes waarin je minder hard hoeft te stoken, of misschien wel helemaal niet, hoeft de verwarming dan ook niet aan te staan.
Voordelen centrale verwarming
Centrale verwarming heeft een aantal voordelen ten opzichte van verwarming door middel van losse warmtebronnen, zoals een kachel. Het is simpel om in je hele huis de temperatuur te bepalen en stabiel te houden. Centrale verwarming is de voordeligste manier om een heel huis lekker warm te krijgen. Bovendien krijg je niet alleen warmte, met de huidige combiketels krijg je ook meteen warm water in de douche en in het bad. Je hebt dan ook geen losse boiler of geiser meer nodig.