U wilt uw energieverbruik zo goed mogelijk minimaliseren, om op die manier verzekerd te zijn van de laagst mogelijke maandlasten. Vaak blijkt dat Nederlandse huishoudens veel meer aan hun energieverbruik uitgeven, dan noodzakelijk is. Zo kan er op de energiekosten worden bespaard door het energieverbruik terug te dringen. Denk aan het gebruik van een energiezuinigere cv-ketel, het verbeteren van de isolatiewaarde binnen uw woning, enzovoorts. Het blijkt doorgaans echter niet gemakkelijk te zijn om de zuinigste cv-ketel voor een woning te vinden. Daarbij is het niet altijd rendabel om voor de cv-ketel met het hoogste rendement te kiezen. In dit artikel vertelt onze loodgieter in Purmerend u hier meer over!

Kies tussen een cv-ketel en een warmtepomp

Allereerst is het raadzaam om een keuze te maken tussen een traditionele cv-ketel en een moderne warmtepomp. De Nederlandse overheid stimuleert gezinnen steeds meer om hun gasverbruik te verminderen. Dit heeft er onder meer toe geleid, dat nieuwe woningen niet langer verplicht van een gasaansluiting voorzien hoeven te worden. Met een warmtepomp verbruikt u niet alleen niet langer gas, ook is een warmtepomp energiezuiniger dan de meeste cv-ketels voor woningen.

Een nadeel aan het gebruik van een warmtepomp, is dat deze apparaten vaak meer geluid produceren. Zeker in een kleine woning kan dit erg vervelend zijn voor woningbezitters.

Een geschikt type cv-ketel vinden

Wanneer u voor een traditionele cv-ketel kiest, heeft u tal van opties. Vrijwel altijd wordt er voor een combiketel gekozen, waarbij de cv-ketel en boiler in één apparaat zijn samengevoegd. Dit is energiezuiniger dan twee losse apparaten, wat voorheen vaak gedaan werd. Deze combiketels worden op hun beurt met verschillende rendementen aangeboden. Kies bijvoorbeeld tussen een traditionele combiketel, of een zogenaamde hr+-ketel. Een hr+-ketel staat bekend om zijn hoge rendement. Dit betekent dat u relatief weinig energie verbruikt om uw woning te laten verwarmen.

Houd er rekening mee dat een hr+-ketel vooral interessant is voor woningen met een lage isolatiewaarde. In moderne woningen met een hoge isolatiewaarde, kan de extra investering in een hr+-ketel lang niet altijd uit. Het extra rendement levert in dit geval een relatief klein verschil in het energieverbruik met een traditionele cv-ketel op.