Wanneer men denkt aan de apparaten voor het verwarmen van ruimtes in huis, gaat het in veel gevallen al snel over de cv-ketel en bijbehorende radiatoren. Wist u echter dat ook het expansievat een grote invloed heeft op de toevoer van warm water naar radiatoren en kranen binnen uw woning? Daarbij voorkomt het expansievat dat er gevaarlijke situaties binnen uw woning kunnen ontstaan. In dit artikel leggen we u uit hoe het expansievat is opgebouwd en welke rol dit apparaat speelt in het transport van warm water door uw woning.

Het is erg belangrijk om het expansievat regelmatig te laten onderhouden. Evenals bijvoorbeeld de radiatoren en de cv-ketel in huis. Wanneer heeft u dit onderhoud voor het laatst laten uitvoeren? Onze loodgieters helpen u hier graag bij!

Samenstelling van het expansievat in huis

Het expansievat is opgebouwd met twee losse ruimtes, die aan elkaar verbonden zitten middels een membraan. Het membraan is bewegelijk, wat het mogelijk maakt om ruimtes te vergroten of juist te verkleinen. In een van beide ruimtes bevindt zich een gas, wat vaak stikstof is. De andere ruimte, die aangesloten zit op de cv-ketel, is gevuld met heet water. Mede door de aanwezigheid van gas in het expansievat, is het belangrijk om dit apparaat door een professional te laten onderhouden. Het gaat gevaarlijke situaties tegen!

Werking van het expansievat bij het verwarmen van ruimtes

Op het moment dat u heet water door de leidingen van uw woning laat stromen, neemt de druk op deze leidingen toe. Vaak wordt gedacht dat de druk enkel groeit als gevolg van het koelen van water. Denk bijvoorbeeld aan het knappen van leidingen, als gevolg van het bevriezen van water in de leidingen. Ook het verwarmen van water kan echter in een toename van de druk op leidingen resulteren. In zo’n situatie zal het membraan zich richting de ruimte met het gas bewegen. Gas laat zich namelijk relatief eenvoudig samendrukken, waardoor er ruimte ontstaat om de druk op de leidingen te verlagen.

Overstortventiel als tweede oplossing bij een te hoge druk

In uitzonderlijke gevallen kan het expansievat de druk op leidingen niet voldoende verlagen. Om gevaarlijke situaties uit de weg te gaan, wordt er op zo’n moment een tweede oplossing gebruikt: het overstortventiel. Het overstortventiel werkt geheel automatisch en maakt het mogelijk om heet water af te voeren. Het afvoeren van heet water zorgt voor een verlaging van de druk.