Het verlagen van je waterverbruik heeft diverse voordelen. Door minder water te gebruiken, merk je allereerst een besparing in je portemonnee. Het geld wat je niet aan water hoeft uit te geven, kun je in je portemonnee houden. Daardoor houd je meer geld over aan leuke dingen. Het mooie is dat je een besparing op water niet eens echt in het comfort hoeft te merken. Veel mensen leven met de gedachte dat een besparing vaak inhoudt dat je met minder comfort genoegen neemt, maar dat hoeft zeker niet het geval te zijn. Het is prima mogelijk om fors minder water te besparen door gewoon je manier van wonen te veranderen, je leefpatroon te wijzigen. Dat is niet noodzakelijkerwijs een verlaging van het comfort.

Douche minder vaak thuis

Mensen met een sportabonnement hebben vaak de neiging om thuis te douchen, en niet op de sportschool of bij de sportvereniging. Dat is prima te begrijpen. Thuis heb je doorgaans meer privacy, meer ruimte en voel je je wellicht beter op je gemak. Thuis betaal je echter voor het douchen, terwijl dat bij de sportgelegenheid vaak gratis is. Wanneer dit het geval is, kun je overwegen om minder vaak thuis te douchen en vaker bij de sportgelegenheid. Hierdoor bespaar je op zowel water- als energiekosten. Bovendien maak je daardoor misschien meer gebruik van de sportgelegenheid, wat ook nog eens gezonder is.

Gebruik de kleine knop op het toilet

Per dag gebruiken we ongeveer 120 liter. Een derde, 40 liter, gaat op aan douchen. Wanneer je de tip hierboven toepast, kun je dus al 40 liter besparen per dag dat je niet thuis douchet. Een andere grootgebruiker is het toilet; ook daaraan besteden we dagelijks zo’n 40 liter. Door minder vaak de grote knop en vaker de kleine knop te gebruiken, kun je flink besparen op de hoeveelheid water die we per dag gebruiken.