Deze zomer lijkt een erg natte zomer te worden. Waar je voorgaande jaren nog wel eens duidelijk dacht te kunnen merken dat het broeikaseffect toch wel erg serieus begon te worden, hebben we dat dit jaar wellicht een stuk minder. Hevige regenval kan leiden tot lekkages. Een lekkage kan veel geld kosten. Gelukkig dekt de verzekering dat vaak, maar dat is – helaas – lang niet altijd het geval. Om lekkages  te voorkomen, geven we enkele tips om de kans op een lekkage zo klein mogelijk te maken – of te houden!

Plat dak? Houd het dak schoon!

Een schuin dak filtert zichzelf tot op zekere hoogte. Bladeren en andere rommel spoelt vanzelf van het dak af. (Maak dan wel de dakgoten regelmatig schoon, een volle dakgoot kan overstromen en dit kan ook lekkages veroorzaken!) Bij een plat dak is dat niet het geval, en blijft alle rommel op het dak liggen. Klim daarom van tijd tot tijd eens het dak op en maak het dak grondig schoon. Je kunt de levensduur van het dak hier fors mee verlengen, en je ziet het wellicht eerder wanneer je dak aan vervanging toe is.

Mocht dat klimmen niets voor jou zijn, dan kun je er voor kiezen om een loodgieter of dakdekker in te schakelen. Je weet dan zeker dat je dak grondig gereinigd en geïnspecteerd wordt.

Laat leidingen controleren

Vooral leidingen of kwetsbare plaatsen kunnen sneller slijten dan we soms voor mogelijk houden. Het gaat dan bijvoorbeeld over leidingen die naar buitenkranen lopen. Deze zijn aan veel meer weersinvloeden blootgesteld dan leidingen die binnendoor lopen en enkel binnenshuis blijven.

Mocht een leiding regelmatig bevriezen, neem dan eens contact op met de loodgieter. Een loodgieter kan vaak wel een oplossing bedenken om de kans op bevriezen van de leidingen zo gering mogelijk te houden. Zo is het ’s winters verwarmen van de leidingen soms een optie, of kan een leiding worden aangepast zodat deze eenvoudig af te tappen is. Ook kan er worden gekozen om een leiding ’s winters af te sluiten.

Plaats goederen boven de grond

Mocht je op een bepaalde plek een extra groot risico hebben op waterschade, dan kun je er voor kiezen om alle kwetsbare spullen boven de grond te bewaren. Stel dat je in de garage om wat voor reden dan ook wel eens last hebt van waterschade, dan kan het een optie zijn om alles zo’n tien centimeter boven de grond te plaatsen, met behulp van vlonders. Je voorkomt daarmee dat kwetsbare producten waterschade oplopen.

Vraag om advies

Twijfel je over de lekkage-bestendigheid van je woning? Neem dan eens contact op met een loodgieter. Vaak kunnen zij u op een degelijke wijze adviseren omtrent de te nemen stappen om de woning weer veilig te maken. Waterschade kan voor een forse kostenpost zorgen en daarom is het goed om waterschade te voorkomen voor zover dat mogelijk is.