Verwarmt u uw woning met behulp van radiatoren? Dan gaat u ervan uit dat deze warm worden zodra u de centrale verwarming inschakelt. Dit gebeurt in negen van de tien gevallen inderdaad. Toch kan het gebeuren dat er één of meerdere radiatoren in jouw woning niet warm worden. Bijzonder vervelend, want hierdoor kan het behoorlijk koud blijven in een bepaalde ruimte. Hoe het kan dat radiatoren niet of nauwelijks warm worden? De oorzaak zit hem vaak in de aanwezigheid van lucht in de radiator. Om de radiator weer warm te laten worden, moet u hem ontluchten. Dit doet u via het ontluchtingskraantje.

Waar zit het ontluchtingskraantje?

Er zijn genoeg mensen die niet weten hoe zij hun verwarming moeten ontluchten. Geldt dit ook voor jou? Dan heeft u vast en zeker ook geen idee waar het ontluchtingskraantje zit en hoe deze er uitziet. Het ontluchtingskraantje zit doorgaans altijd aan de bovenkant van een radiator. Waarom? Omdat lucht opstijgt en dus bovenin de radiator zit. Vaak zit het ontluchtingskraantje aan de zijkant van een radiator. Het is doorgaans een uitstulping die u niet zonder een speciale sleutel kunt bedienen.

Hoe bedien je het kraantje?

Om een radiator te ontluchten dient u over een speciaal sleuteltje te beschikken. Het betreft hier een klein sleuteltje met een vierkanten opening aan de onderzijde. Door deze vierkanten onderkant past de sleutel precies op het ontluchtingskraantje. Begin echter niet direct met het ontluchten van een radiator. Schakel jouw centrale verwarming eerst in door de thermostaat op te draaien. Water en lucht worden op deze manier warm. Wacht een tijdje en draai de thermostaat terug naar de laatste stand. Trek vervolgens de stekker van de cv-ketel uit het stopcontact. Water en lucht worden op deze manier niet langer rondgepompt. Nu kunt u beginnen met het ontluchten van de radiatoren. Plaats wel altijd een bak of oude (hand)doek onder het kraantje. Er kan namelijk ook (vies) water omhoog komen via het ontluchtingskraantje.