Een circulatiepomp is een onderdeel van uw cv-ketel. Dit onderdeel zorgt ervoor dat het water wordt rondgepompt. De circulatiepomp werkt nauw samen met de kamerthermostaat. Als u de verwarming aanzet, meet de thermostaat hoeveel graden het in een bepaalde ruimte is en dit wordt dan vergeleken met de gewenste temperatuur die u heeft doorgegeven. Op het moment dat de temperatuur in huis onder het gewenste niveau daalt, geeft de thermostaat een signaal af aan de pomp van de ketel. En dan verzorgt de circulatiepomp de aanvoer van nieuw warm water. De pomp is dus belangrijk voor een warm huis.

Hoe zorgt de circulatiepomp voor warmte in huis?

In de cv-ketel is een gasklep te vinden. Het gasregelblok brand vaak met een waakvlammetje of wordt pas door elektriciteit ontstoken. Doordat de vlam in de cv-ketel aanslaat wordt het water, dat door de circulatiepomp wordt rondgepompt, verwarmd. Dit duurt net zo lang tot de door u doorgegeven temperatuur in huis wordt bereikt. Op het moment dat de temperatuur hoog genoeg is, gaan de branders vanzelf uit. De pomp werkt dan nog maximaal een kwartier door om al het verwarmde water door het huis te pompen.

Energieverbruik

Gemiddeld genomen verbruikt de circulatiepomp in de huishoudens ruim 10% van het totale jaarlijkse stroomgebruik. Dit is erg veel en daarom is het aan te raden om goed naar het rendement van de pomp te kijken. Wanneer u de bewuste keuze maakt voor een circulatiepomp met een hoog rendement, zal u op jaarlijkse basis meer energie besparen. Een pomp met een hoger rendement kost u meer geld, maar uiteindelijk verdient u de investering snel terug wanneer uw energiekosten jaarlijks lager uitkomen. Wanneer u meer informatie wil ontvangen over een energiebewuste circulatiepomp, kunt u contact opnemen met een expert op dit gebied.