Je kunt controleren of het jouw waterleidingen zijn, die zijn bevroren of dat het probleem ergens anders zit. Om hier achter te komen sluit je de hoofdkraan af. Vervolgens zet je de kranen bij de hoofdkraan open. Wanneer je vervolgens gaat proberen om de leidingen te ontdooien en het water komt hieruit, dan weet je zeker dat het probleem in jouw leidingen zit. Dat betekent overigens ook dat jij er zelf voor verantwoordelijk bent om het probleem te verhelpen. In die gevallen heeft het dus weinig zin om contact op te nemen met bijvoorbeeld de netbeheerder.

Voorkom bevroren waterleidingen

Working tools, plumbing, pipes and faucetsWanneer er sprake is van een stevige winter met erg koude temperaturen is het beter om de verwarmingen een stukje open te houden. Bij extreem weer kan de vriesstand zelfs te weinig zijn om er voor te zorgen dat waterleidingen niet bevriezen. Wanneer er stevige vorst wordt voorspeld is het dus handig om bij voorbaat de verwarmingen op 1 te zetten. Ook is het slim de centrale verwarming op 16 graden Celsius of hoger te houden, om zo bevriezing te voorkomen. Vooral voor de koude delen in huis is dat belangrijk, want daar ontstaat het eerst bevriezing. Ook het tegengaan van tocht helpt deze problemen te voorkomen. Daarnaast is het isoleren van je waterleidingen ook belangrijk.

Vraag het aan de vakman

De loodgieter kan je precies vertellen hoe je bevroren waterleidingen moet ontdooien. Hij kan het op een veilige en gecontroleerde wijze voor je doen. Ook het voorkomen van bevriezing is iets waar een loodgieter je mee van dienst kan zijn.