Het goede nieuws: in principe zijn alle vormen van lekdetectie veilig. Natuurlijk is de detectie met het blote oog verreweg het veiligst, maar er zijn ook andere methoden en technieken die je kunt gebruiken om al dan niet de lekkage te bepalen. Wij zetten de belangrijkste, veilige methoden, even voor je op een rijtje.
Akoestisch onderzoek
Bij een akoestisch onderzoek luistert de expert met een zogenaamde stethoscoop of met een bodemmicrofoon naar zogenaamde ruis. Er wordt dan eerst geluisterd bij een leiding waarvan we zeker weten dat deze een normale ‘ruisfrequentie’ heeft. Daarna gaan we luisteren op verschillende plekken, om afwijkingen te zoeken. De kans is groot dat bij een afwijking ook daadwerkelijk sprake is van een lekkage.
Endoscopie
Bij een endoscopie kijken we in ventilatiegangen of in spouwmuren, om daar te zoeken naar de oorzaken en mogelijke plekken van een lekkage. Door een endoscopie en de kleine camera die hierbij hoort, kunnen we precies bepalen hoe en wanneer er sprake is van een lekkage en waar die dan precies te lokaliseren is.
Een vochtmeting
Door een vochtmeting te gebruiken, weten we precies de verhouding en aanwezigheid van vocht in een bepaald basismateriaal. Door dit te vergelijken met referentiewaarden, kunnen precies bepalen waar de lekkage zit en hoe groot deze lekkage is. Ook weten we waar we moeten gaan zoeken als we niet direct de lekkage vinden.
Deze drie methoden zijn stuk voor stuk zeer veiliger en bovenal veiliger dan wachten totdat het vocht misschien wel een elektriciteitsleiding aanvreet.